mandag 19. oktober 2009

Sy-dagbok: robe a la francaise

Nå! Nå har jeg begynt på kjolen. Det ble til slutt den samme kjolen som jeg hadde i planer fra begynnelsen av - fra Janet Arnolds "Patterns of Fashion 1", side 34, kjolen fra Snowshill Manor.


Jeg har gjort bare bitte-små endringer, blant annet gjorde ermet smalere. Har også laget eget mønster for linforet, for det jag har forstørret fra boka stemmer ikke helt med kjolen. Det kan skyldes at foret på originalen var sydd av større og mindre stoffstykker, som er synlig på tegningen av samme kjole (tror jeg) fra Nancy Bradfields "Costume in Detail 1730-1930", side 35-38.


Men det med foret kommer jeg til å finne ut senere etter utprøving. Har forøvrig bestilt lin fra CheapFabrics fra Storbritannia for 3.99 pund meter. Har ikke fått det enda, så jeg vet ikke om kvaliteten er som forventet. Jeg bestilte 4 meter, 1 meter skal brukes som for for bodicen, og resten skal jeg (endelig!) sy en chemise av.
Tilbake til silketaft... Etter å ha skjært ut overkjolens deler, har jeg ca. 5 meter stoff igjen! Supert!
So far so good, så langt har det gått problemfritt. Til de grader problemfritt, at jeg begynner å bli bekymret. Jeg er pessimist av naturen, så når det ikke skjer noe gæernt i begynnelsen, forventer jeg å få et skikkelig kluss midt i trynet mot slutten...  Så det...:)))
I utgangspunktet hadde jeg ambisjoner om å sy ALT for hånd. Men det ble heldigvis ikke noe av. For det første fordi det tar såååååå lang tid, og for det andre sytrådet er ikke sterkt nok. Jeg kjøpte "Sulky" sytråd med rayon fra Guttermann, som var nærmest silke utseendemessig. Kvaliteten er grei nok, men det trådet revner lett når man syr for hånd, mens det er helt OK for maskinsøm. Derfor bestemte jeg meg å sy de lengste og de viktigste sømmene på maskinen, og ta resten for hånd.
Først sydde jeg sidesømmene på skjørten og bearbeidet  rå kantene for hånd for å unngå frynsing. Glemte ikke lomme-hull.


Så lagde jeg silken i folder og sydde de to rygg-delene sammen. Kjolen begynte å ta form :))))2 kommentarer:

  1. Vilket läckert stoff, underbar färg! Det kommer att gå bra!

    SvarSlett
  2. Det er første gang i mitt liv jeg syr noe av ren silke. Herlig!
    Silken er forresten herfra: http://www.endoflinefabrics.co.uk/

    SvarSlett