lørdag 29. august 2009

Rococo

Jeg er ingen historiker og kan ikke sette noen dato på når barokken sluttet og rokokko begynte, denne tidsgrensen er veldig vag og flytende og varierer fra land til land. Vi kan si grovt at 1600-tallet og begynnelsen av 1700-tallet var barokken, i begynnelsen av 1700-tallet etter Loui XIV død og Loui XV kroning i 1715 oppblomstret den nye rococo-stilen: overdådig og tilgjort, flørtende og elegant, rafinert og behagelig for sansene.

Jean-Honore Fragonard. Stevnemøte. 1717
Jean Honore Fragonard. Huske. 1766
.
På 1600-tallet var herreklær mer fargerike og ekstravagante enn kvinners, men på 1700-tallet snur trenden og damene tar igjen. Damenes hoffkjoler var fargerike og stivpyntede som bløtkaker.
Ca. 1750 Engelsk hoffkjole (Mantua).
Blå silketaft med sølvbroderi.
The Metropolitan Museum of Art.
 
1779 Elisabeth Vigee-Lebrun. Marie Antoinette
.
Korsett (stays) var viktig å ha i garderoben. Korsett og panniers ("kurver" - fr.) skapte den moteriktige kvinnesiluetten med smal midje, vide hofter og glatt frontpari.
1760. Korsett. Frankrike. Silke, lær, tre, hvalbein
The Metropolitan Museum of Art
1700-talls dameundertøy. Chemise, stays og panniers. Komplisert, men vakkert!

4 kommentarer:

 1. I saw these fantastic dresses. I loved them, although I think They were too difficult to wear.
  I like u pics. Besicos, from Spain

  SvarSlett
 2. Thank you :) The were difficult to wear indeed (the wide ones), but fortunately they were mostly worn as a courtdress only.

  SvarSlett
 3. Kom over bloggen din via 18thcenturyblogg.com og må si jeg ble oppspilt da jeg oppdaget at dette var en 1700-talls blogg på norsk! Som regel er de jo alle svenske ;) Gleder meg til å lese bloggen din fremover.

  - Aleksandra

  SvarSlett
 4. Hei!
  Jeg synes bloggen din er flott. Jeg både selger og samler på klær. Holder for tiden med å bygge opp en nettside corsets and textiles. der har jeg både museum/timelist og salgside. Alt på siden er i min private eie. Jeg kommer til å vise klær,sko, hatter, korsetter fra tidsperioden 1760-1960. Jeg har nettopp begynt, akkurat nå holder jeg på med å legge ut korsetter og undertøy fra tidsperioden 1870-1960. Ps. har akkurat kjøpt meg en original fra tiden 1760 pannier kjole med underskjørt.Den er flott. kommer på siden min.
  MVH
  Liv

  SvarSlett